Silverstone – platsen där allt började

På ett gammalt militärt flygfält på den engelska landsbygden ligger den belägen – anrika Silverstone Circuit. ”The home of British motor racing” står som årlig värd för Storbritanniens Grand Prix, en av F1-säsongens allra mest älskade och välbesökta tävlingar – och det har sina djupt rotade skäl.

Silverstone är långt mycket mer än bara en vanlig racerbana. Det är en plats formligen indränkt i historia, nedärvd i decennier av oförglömlig racing där namn som Fangio, Fittipaldi, Senna, Schumacher och Hamilton stått i centrum. Faktum är att det allra första VM-loppet för Formel 1 kördes just på Silverstone, i maj 1950. Det säger egentligen allt om vad den här vindpinade asfaltplätten ett par timmar norr om London betyder för den sport vi alla älskar – Silverstone är det spirituella hemmet för Formel 1.

”Motorsport valley”

Det är också här, i området runt banan, som den stora majoriteten av alla F1-bilar byggs. Åtta av fältets tio team är baserade inom en timme från Silverstone, däribland de regerande världsmästarna Mercedes (som håller till i byn Brackley bara tio minuter bort), McLaren (i Woking), Red Bull Racing (Milton Keynes) och Williams (Grove). Force India-fabriken ligger mitt emot banans huvudentré, i Jordan-stallets gamla lokaler.

Haas må vara ett på pappret amerikanskt stall, men driver i själva verket huvuddelen av sin F1-verksamhet från Banbury – en halvtimme från Silverstone.

Regionen – som fått smeknamnet ”motorsport valley” – kännetecknas också av ett brett nätverk av underleverantörer till racingindustrin, och av en stor tillgång till den spjutspetskompetens som krävs i den stenhårda F1-miljön. Bara Ferrari, Sauber och Toro Rosso håller till på andra ställen i Europa.

Silverstone15Traktens branschmässigt helt unika position gör Silverstone till ett måste att besöka åtminstone en gång i livet. Storbritanniens Grand Prix körs traditionsenligt i juli månad, mitt under den europeiska högsommaren, vilket åtminstone bättrar på de annars ökänt lynniga brittiska väderoddsen. Tävlingen bjuder ofta på bra racing, inte minst när regnet faktiskt gör sig påmint, och banan är en av de absolut bästa i världen att beskåda Formel 1 på. De snabba kurvorna gör att bilarna kommer till sin fulla rätt; du kommer aldrig att glömma det du ser i sektionen vid Maggotts/Becketts under en F1-helg…

Prisexempel Storbritanniens GP 2018

  • 3 nätter (fredag-måndag) på 2** hotell i London inkl. frukost
  • Weekendbiljett (general admission)

Pris från 3895 SEK/person.

Boka din F1-resa till Silverstone här!

Att ta sig till Silverstone är också enkelt. Flyg till London, ta en hyrbil (kom ihåg att svänga åt rätt håll i rondellerna!) och du är snart på plats på läktaren. Tänk dock på att köerna kan bli långa på den enda motorväg som leder fram till banan, så var ute i god tid. Gärna i mycket god tid på söndagen.

Silverstones relativt isolerade läge gör bil till det klart bästa transportmedlet, men för den som absolut inte vill ge sig ut i den brittiska trafiken finns självklart andra alternativ. Tåget till någon av de närliggande städerna, främst Milton Keynes och Northampton, tar dig hyfsat nära banan – men den sista biten kommer du i så fall behöva avverka i buss eller taxi.

När det gäller boende är Milton Keynes närmsta större stad, ungefär 30 minuter bort. Hotellen blir dock snabbt fullbokade under Grand Prix-helgen, men om du kan tänka dig att pendla ett par timmar varje morgon är faktiskt London ett fullt realistiskt alternativ. Varför inte kombinera din racingresa med lite rejäl storstadspuls?

Storbritanniens Grand Prix 2018 körs den 6-8 juli. Vi säger som engelsmännen själva: be there!

 

Silverstone – praktiska tips och information

Närmsta flygplats: London Luton (ca. 80 km)
Avstånd till London: ca. 120 km
Segrare 2016: Lewis Hamilton
Flest segrar (Storbritanniens GP): Jim Clark/Alain Prost, fem vardera
Bästa läktare: beror på vad du vill se. Sektionen Maggotts/Becketts bjuder på otrolig fartkänsla, Stowe Corner är ett populärt omkörningsställe, och Arena-kurvorna ger en god överblick över dramatiken direkt efter start under det första varvet.

 

F1 Silverstone – vi hjälper dig från dörr till läktare!

F1 med Nickes.Com – kolla in alla våra paket för 2018.
Intresserad av annan motorsport? Klicka här för mer information.
Dagens bästa speltips