Mattias topp fem: bästa ståplatserna på F1-kalendern

Läktarbiljetter i all ära, men faktum är att några av de tätaste och mest prisvärda upplevelserna på Formel 1-kalendern finns på ståplats. Vår motorexpert Mattias Persson listar de fem bästa.

5: Folkfest i Ferrari-land

Monza, Italien

Klicka här för att boka paket, pris från: 2995 SEK

Ett val i viss affektion för min del. Monza 2006 (känslosam seger på hemmaplan för Ferrari och Michael Schumachers sista F1-triumf på europeisk mark) var det andra F1-racet jag någonsin besökte – på en bussresa med Nickes.Com – och det första jag upplevde från just ståplats. Banan är belägen i en stor park strax norr om Milano, och inramningen fantastisk mitt bland alla passionerade ”tifosis”. Det italienska sensommarvädret är också nästan alltid perfekt.

Från ståplats ser du inte de tighta chikanerna där majoriteten av omkörningarna sker – men det är inte där som mystiken om Monza kommer till sin fulla rätt. På kalenderns snabbaste bana handlar allt om fart; och den känslan upplever du allra bäst från ståplatsområdet i Parabolica-kurvan. Gå dit och bevittna hastigheten som bilarna bär med sig in i svängen – du kommer att förstå. Med ståplatsbiljetten kommer du även åt området på insidan av de två Lesmo-svängarna; också en mäktig erfarenhet i ett skuggtätt skogsparti (även om man bara ser bilarna i ett par sekunder).

4: Kullarna ovanför Red Bull Ring

Red Bull Ring, Österrike

Klicka här för att boka paket, pris från: 3395 SEK

Red Bull Ring är den kanske mest vykortsidylliska av alla racerbanor. Alplandskapet ovanför den lilla byn Spielberg är häpnadsväckande vackert och den kuperade miljön ger en naturlig överblick som gynnar ståplatsbesökaren. Här är det området mellan Kurva 2 och Kurva 3 som gäller – en grässlätt som i fint väder ger en av säsongens bästa vyer alla kategorier. Försök att placera dig så nära Kurva 2 som möjligt; här sker de flesta omkörningarna och arrangörerna brukar placera en TV-skärm i närheten. Promenaden från banans huvudentré är ganska lång – räkna med en halvtimme – men det är det värt.

3: Spektakulära vyer i Ardennerna

Spa-Francorchamps, Belgien

Klicka här för att boka paket, pris från: 3395 SEK
Häng med på vår bussresa, läs mer här

Spa-Francorchamps är så mycket Formel 1 det någonsin kan bli. En klassisk bana med en stor blandning av snabba och långsamma svängar, och en sann förarfavorit. Precis som på Red Bull Ring är landskapet runt Spa mycket kuperat, och avstånden mellan publikområdena är stora (Spa är med sina sju kilometer kalenderns längsta bana). Ståplats är därför inte ett rekommendabelt alternativ för den som har problem att gå längre sträckor.

Du som däremot trivs i promenadstråket kan med fördel ta dig till naturläktaren vid den snabba Pouhon-kurvan; ett av världens häftigaste ställen att kolla in en F1-bil. Pouhon nås från F1 Village via en tunnel under mytomspunna Eau Rouge (som faktiskt också går utmärkt att se med ståplatsbiljett, om än från lite håll – spara pengarna som en läktarbiljett där kostar). Fartupplevelsen i Pouhon – en mycket snabb vänster – är stor, och med hjälp av en TV-skärm på andra sidan banan följer du enkelt det som händer.

Ett annat tips är att klättra upp på bergsväggen utmed inbromsningen till Bus Stop-chikanen. Härifrån får du en alternativ överblick över banans kanske bästa omkörningsställe.

2: Sista kurvan i Budapest

Hungaroring, Ungern

Klicka här för att boka paket, pris från: 2495 SEK

Hungaroring är en återkommande favorit för Nickes.Coms resenärer – och det är enkelt att förstå varför. Närheten till Budapest (20 minuter med buss/taxi), det solsäkra vädret och den ungerska atmosfären skapar en positiv upplevelse som stannar länge i minnet för vilket F1-fan som helst. Här hittar du också säsongens kanske absolut mest prisvärda ståplatsbiljett. Du får tillträde till grässlänterna utmed den andra halvan av varvet, men det är framför allt på kullen ovanför den sista kurvan som du hittar det riktiga guldkornet. Härifrån ser du inte bara den långa högersvängen i sig, utan också starten, målgången och prisutdelningen. Se bara till att komma i god tid på söndagen om du vill åt de bästa platserna.

1: Viva España!

Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanien

Klicka här för att boka paket, pris från: 3295 SEK

…och vinnaren är – Barcelona! Europasäsongens första race, en känsla av hemkomst för Formel 1-cirkusen och en spänd förväntan i luften på Circuit de Barcelona-Catalunya. Det här är banan som lägger ribban för biljetthantering och VFM (value for money) – och man kommer väldigt långt med ståplats. Tillgängligheten är fantastisk; du ser stora delar av banan, och vi pratar bra vyer – inte bara ”skymta genom ett staket”. Bland annat kan du ta plats inte långt ifrån den första chikanen, där du beskådar dramatiken som utspelar sig direkt efter start på det första varvet. Andra fördelar med Barcelona inkluderar attraktiva grupp- och familjepaket, där du till exempel kan köpa fyra biljetter till priset av två.