Racingsvenskarna i världen 2018

racingsvenskar 2018
2017 var ett av de bästa åren någonsin för svensk motorsport. Fyra världsmästare – Thed Björk (WTCC), Johan Kristoffersson (rallycross) och Pontus Tidemand med kartläsare Jonas Andersson (WRC2/rally-VM) – satte vårt avlånga land i en historiskt framgångsrik sits. Felix Rosenqvist, bronsmedaljör i både Formel E och Super Formula, och Formel 3-tvåan Joel Eriksson såg också till att ställa Sverige i det internationella rampljuset.
Under 2018 fortsätter den blågula fanan att vaja över världens racerbanor. Som traditionen numera bjuder har vi på Nickes.Com därför återigen bett vår motorsportexpert Mattias Persson att lista de internationella racingsvenskarna som du som resenär har chansen att heja fram under årets säsong.

Marcus Ericsson

Vår svensk i Formel 1, även i år. Ericsson gör sin femte säsong i motorsportens kungaklass, och den fjärde för schweiziska Sauber. Kan ett nytt tekniskt samarbete med Alfa Romeo, och en ny årsaktuell Ferrari-motor, få stallet att lyfta efter några tunga år? Målsättningen är att regelbundet kunna utmana om poäng.

Boka din F1-resa här: Formel 1 2018

Felix Rosenqvist

Den exceptionelle multitalangen från Värnamo är en av få som faktiskt redan inlett sin säsong, och som i vanlig ordning gjort det med framgång. Elbilsmästerskapet Formel E drar traditionsenligt igång redan före jul, och sträcker sig sedan över två kalenderår (2017-18, i det här fallet). Rosenqvist, som alltså blev trea i Formel E förra säsongen, har inlett starkt med två segrar på fyra race och ligger i skrivande stund tvåa i mästerskapet. Kommer också att köra japanska Super GT i år. Nickes.Com arrangerar resor till Formel E runt om i världen, med möjlighet att dessutom träffa Felix i samband med racen.
Förfrågan, Formel E: sales@nickes.com

Joel Eriksson

En annan av vår tids mest talangfulla förare, och ett stort framtidshopp. Vid bara 19 års ålder blir Eriksson den yngste föraren i tyska DTM den här säsongen, och den yngste fabriksföraren för industrijätten BMW. EM-silvret i Formel 3 förra säsongen har verkligen gjort Eriksson till ett eftertraktat namn, bevisat inte minst av den senaste tidens tester i Formel E och deltagande i Race Of Champions. Joel Eriksson är en av de förare som Nickes.Com har direktkontakt med; hör av dig till oss för ett unikt DTM-paket med blågul touch. Mattias Ekström lägger däremot DTM-hjälmen på hyllan för att istället fokusera på rallycross.

Thed Björk

Regerande världsmästaren i WTCC, VM för standardbilsracing, fortsätter i seriens nya skepnad WTCR – FIA World Touring Car Cup. WTCC har under vintern lagts ner och istället införlivats i det alltmer populära TCR-reglementet, för vilket Björks långtida uppdragsgivare Volvo i dagsläget inte har någon homologiserad bil. Istället lånas Björk ut av Göteborgstillverkaren till Hyundai, där han bildar team med legendariske Yvan Muller. WTCR körs runt om i världen med 26 bilar till start.

Linus Lundqvist

Stockholmsgrabben som går en ljus framtid till mötes. Fem segrar i det brittiska Formel 4-mästerskapet förra säsongen har gjort Lundqvist till ett hett namn i juniorleden, och 2018 fortsätter han på engelsk mark – men nu i landets berömda Formel 3-serie. Ett intressant avancemang till ett mästerskap som lagt grunden för många storstjärnor genom åren, från Jackie Stewart och Emerson Fittipaldi till Ayrton Senna och Mika Häkkinen. Linus Lundqvist – lägg det namnet på minnet.

Rasmus Lindh

Kartinglöftet från västkusten tar i år klivet över till formelbilsracing, och över Atlanten till USA. 16-årige Lindh är klar för instegsserien USF2000, den första klassen på den amerikanska karriärstegen Mazda Road To Indy där slutdestinationen (för den som lyckas ta sig hela vägen) är IndyCar. Lindh kör för regerande mästarteamet Pabst Racing.


Oskrivna kort

Jimmy Eriksson

Fjolårets totaltrea i Blancpain GT Series Endurance Cup – Europas största mästerskap för GT-racing – jobbar på flera olika alternativ för den stundande säsongen, men har i dagsläget inget klart.

Philip Morin

Norrlands fartfantom Philip Morin tävlade i Porsche Supercup förra året, men har ännu inte offentliggjort sina planer för 2018. Supercupen är Porsches främsta internationella enhetsmästerskap och avgörs som supportklass till Formel 1. Förhoppningsvis kan Morin komma till start även i år.

Gustav Malja

Malja har under de senaste åren befunnit sig på en karriärklättring mot Formel 1; en klättring som räckte nästan hela vägen. Skåningen har spenderat de senaste 2,5 säsongerna i Formel 2 (tidigare GP2), men ser av allt att döma inte ut att fortsätta i serien under 2018. Malja testade Formel 1 med Sauber förra sommaren, men ryktas nu vara på väg mot nya utmaningar i sportvagns- eller GT-racing.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Sveriges (ständigt) mest aktuella kvinnliga förare befinner sig i ett vägskäl i karriären. Fortsätta inom banracing, eller växla över till något annat? Rallycross? Åhlin-Kottulinsky dubblerade under förra året, när hon körde både tyska ADAC GT Masters och svenska STCC, och lär säkert trots allt behålla åtminstone ett ben i banracingen.
Nickes.Com önskar alla svenskar där ute stort LYCKA TILL! Vi ser fram emot att bidra till supporten genom att slussa ut er fans till tävlingarna – självklart med den svenska flaggan i packningen!